Galerija era – Izlaže dr. Michael Hermann Schmiz

Sinoć je u Galeriji Era u Novalji otvorena druga likovna izložba ove sezone. Publici se s dvadesetak radova u ulju na platnu predstavio dr. Michael Hermann Schmiz.

Dr. Schmiz je Nijemac, rođen 1962. godine u Neuburgu na Dunavu u Bavarskoj. Po struci je liječnik stomatolog, specijalist za stomatološku implantologiju i estetsku stomatologiju.

Dr. Michael Hermann Schmiz sa suprugom Margit i kućnim ljubimcem.

Studirao je na  sveučilištu Fridrich-Alexander Erlangen –   Nürnberg, jednome od najboljih sveučilišta u Njemačkoj. Sveučilišni je profesor koji kao gost predaje i izvan svoje domovine. Gostovao je i na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu. Zahvaljujući tome, kao i suradnji s Hrvatskom stomatološkom komorom, a posebno s kolegom po struci dr. Željkom Zubovićem, razvio je čvrste prijateljske veze i duboku povezanost s Hrvatskom, Slovenijom i sjevernom Italijom. Dr. Zubović je u svemu tome bio i glavna poveznica dr. Schmiza s Novaljom i vlasnikom Galerije Dominikom Kunkerom.

Dominik Kunkera i Michael Schmiz.

Osim po pitanjima struke, dr. Schmiz je svoje veze s Hrvatskom osnažio i kao višegodišnji gost-turist, mahom krstareći brodom našim morem, dotičući otoke i obalu.

Sklonost slikarstvu u njemu je zaiskrila još u sasvim ranoj, dječačkoj dobi. Prva propitivanja  osobnog slikarskog umijeća realizirao je u crtežima s ugljenom, a onda, postupno, i u drugim tehnikama da bi vrhunac dosegao u akvarelu, pastelu i slikama s uljem.

Autora je publici predstavio vlasnik Galerije Dominik Kunkera.
Otvorenje izložbe proteklo je u vedrom, ugodnom ozračju. Dr. Schmiz je izrazio veliko zadovoljstvo što ga u Hrvatskoj, pa i u Novalji, tako lijepo primaju istakavši pri tom značaj jačanja unutar europskih veza na različite načine pa i ovakvim susretima i manifestacijama.
Autora je pozdravio i gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo. Zahvalio mu se na njegovoj predanosti jačanju njemačko-hrvatskih veza, naklonosti Novalji, a nagovijestio je i tješnje povezivanje Grada Novalje s jednim od gradova u Bavarskoj, pri čemu u realizaciji tog nauma očekuje i pomoć dr. Schmiza. Gradonačelnik Dabo je izložbu proglasio otvorenom.
Posjetiteljima je dr. Schmiz sam objašnjavao detalje i poruke pojedinih izložaka.

Izloženi radovi u Eri predstavljaju ga kao osebujnog likovnog umjetnika čiji se rukopis ogleda u tematski i likovno različitim ostvarenjima, nerijetko izrazitim kolorizmom, a ponekad reduciranim samo na crno bijelu varijantu. Na pojedinim se slikama uočava autorov senzibilitet prema aktualnim ljudskim i civilizacijskim tragedijama, poput one što je proživljava Ukrajina i ukrajinski narod.

Izložba u Eri nema posebnog naziva poput mnogih koje smo imali prilike tijekom mnogih minulih godina gledati na tom mjestu. I katalog izložbe sveden je na najosnovnije informacije o autoru, bez popratnog teksta kakvog potkovanog poznavatelja likovne umjetnosti. Možda je to dodatni znak da je riječ o autoru koji slikarsku kičicu rabi tek usput i koji je izvan uobičajenih likovnih i likovnjačkih obrazaca i pretinaca. Posjetitelju izložbe ostaje je da sâm, ovisno o vlastitoj optici, otkriva i pronalazi autorove motive, njegove unutarnje pejsaže, ritmove, inspirativno izvorište, polazne premise, stilske amplitude i, u konačnici, uvjerljivost njegova autorskog rukopisa.

Foto copyright IVO PALČIĆ dp.

Apartmani Novalja
Apartments Novalja