Pag, 11. Međunarodni festival čipke od 23. do 26. lipnja 2022.

Prenosim najavu ove manifestacije s mrežne stranice Grada Paga.

Nakon dvije godine pauze zbog korone, od 23. do 26. lipnja 2022. godine u gradu Pagu održat će se 11. Međunarodni festival čipke u organizaciji Turističke zajednice Grada Paga, Grada Paga i Društva paških čipkarica ‘Frane Budak’. Ovogodišnji festival održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH i Ministarstva turizma i sporta RH.

Razne čipke europskih čipkarica.
Skulptura paške čipkarice postavljena pred Gradskom knjižnicom. Autor Tomislav Kršnjavi.


Festival započinje u četvrtak, 23. lipnja u večernjim satima kada će se na Trgu Petra Krešimira IV u Pagu s početkom u 19.30 sati održati svečano otvorenje Festivala uz nastup Gradske glazbe Pag, razgled svih postavljenih izložbi i koncert grupe Infishando.U petak, 24. lipnja na rasporedu su radionice lepoglavske i paške čipke koje će se održati u Kneževom dvoru s početkom u 10 i 18 sati dok će u večernjem dijelu programa nastupiti klapa Kaše iz Dubrovnika. Zatvaranje festivala je u subotu, 25. lipnja u 20 sati koji će završiti podjelom zahvalnica sudionicima na glavnom gradskom trgu u Pagu te nastupom KUD-a Hrvatska čitaonica Selci Đakovački i nastupom mlađe grupe KUD-a Družina s početkom u 21 sat.

Na ovogodišnjem 11. Međunarodnom festivalu sudjeluju čipkarice iz šest zemalja; Bugarske, Mađarske, Poljske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske čiji će se izložbeni eksponati moći pogledati u prizemlju Kneževog dvora za vrijeme trajanja festivala, u jutarnjim satima od 9.30 do 13.00 i večernjim satima 17.00 do 22:00 sata. Svi posjetitelji u istom vremenu moći će u gradu Pagu razgledati i Izložbu Paške čipke Društva paških čipkarica ‘Frane Budak’ u Galeriji paške čipke na Trgu Petra Krešimira IV, Izložbu Paške čipke u Benediktinskom samostanu, Izložbu crkvenog ruha u Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja, Izložbu fotografija Radivoja Pastorčića u Crkvi sv. Jurja i stalni postav Etno kuće KUD-a Družina u ulici sv. Marije te se upoznati sa bogatom kulturnom, vjerskom i tradicijskom baštinom Grada Paga.

S nekoliko arhivskih fotografija podsjetit ću na ozračje festivala održanog 2018. godine.

Na prethodnim su fotografijama čipkarice iz europskih zemalja u prizemlju Kneževa dvora na Trgu kralja Petra Krešimira IV.
Detalj z Galerije paške čipke Udruge paških čipkarica Frane Budak na istoimenom trgu.
Izložba tradicionalne dote (miraza).
Paška kuća s karakterističnim kućnim i obiteljskim etno detaljima iz nekadašnjeg, ali i današnjeg života.
Prikaz dijela izložaka na Stalnoj izložbi paške čipke u Samostanu časnih sestara benediktinki (gore i dolje).
Apartmani Novalja
Apartments Novalja